Saturday, December 17, 2011

Usaha Sendiri ... Satu Azimat!!

Hari ini merupakan satu hari yang paling aku nanti - nantikan. Setelah sekian lama aku bekerja tanpa mengenal erti cuti @ offday, hari ini adalah harinya. Ahhhh bertapa bahagianya. Aku dapat meluangkan masa aku sendiri dengan aktiviti aku yang tak seberapa.
Seawal jam 7am aku telah bangkit dari katil. Dengan semangatnya aku terus mengemas sulusigat dorm @ bilik tidur aku sendiri. Selesai mengemas, aku terus mandi. Seperti yang dijanjikan, tepat jam 0745hrs, aku keluar dari rumah. Pagi ini aku telah berjanji dengan teman baik aku, Fadley @ Palie, untuk menemani dia menghadiri ujian kelayakkan kemasukan ke Program PLK Universiti Utara Malaysia peringkat Ijazah Sarjana. Rupa - rupanya dia dah sampai awal dan tunggu aku kat tempat parking kereta lagi. Emmm aku nampak dia bersemangat. Aku suka berkawan ngan Palie ni, sebab aku dapat rasa aku dan dia serasi. Lagipun dia ingin mengikut jejak langkah aku berjaya sampai ke menara gading. Aku memang sokong sangat semangat dia. Yela.. sebagai seorang teman aku patut memberikan galakan moral untuk dia. Lagipun tak rugi aku buat begitu. Aku sendiri mendoakan agar Palie dalam ujian tersebut dan akan terus menyambung penggajian beliau sehingga tamat.


Sebenarnya semangat Palie sekarang ini, merupakan semangat aku lebih kurang 5 tahun yang lepas. Aku sebenarnya memilih jalan untuk menyambung pelajaran aku, setelah aku kecewa dengan seorang gadis impian atas dasar darjat Menara Gading. Siapalah aku pada ketika itu. Kerja yang tidak seberapa, dan tidak memiliki segulung ijazah. Sedangkan sebelum itu kami sama - sama belajar semasa di Politeknik lagi. Setelah tamat pengajian, aku telah memilih jalan untuk berkerjaya, manakala dia untuk terus melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Yeaaaa... selama perkenalan itu, aku merasa bahagia. Tetapi bak kata pepatah " langit tidak selalu cerah ".. Setelah beberapa bulan si dia menamatkan pengajian, aku mula merasakan perhubungan kami semakin dingin. Namun apa yang aku ingat, kali terakhir sms yang si dia hantar " cukup sampai di sini sahaja hubungan kita. janganlah kau hubungi aku lagi ". Seribu persoalan yang timbul di benak fikiran aku. Namun semuanya tiada jawapan. Kecewa dan sedih mengiringi aku, sehinggalah aku membuka fikiran aku untuk melawan kesepian itu dengan menyambung pengajian aku. Dengan harapan untuk melupakan si dia. Tetapi aku tewas, semakin ingin cuba aku lupakan, semakin itulah perasaan itu menghantui aku. Dengan izin Tuhan, aku akhirnya dapat melupakan si dia dengan ditelan waktu. Pada pertengahan perjuangan aku, aku telah menerima panggilan dari si dia yang telah aku lupakan. Si dia bertanyakan khabar aku dan si dia telah mengetahui bahawa aku sedang menyambung pengajian aku. Apa sebenarnya yang terjadi hanyalah teka - teki bagi aku. Sejak dari hari itu, hinggalah sekarang si dia selalu menghubungi aku untuk bertanyakan khabar dan kekadang tu si dia ingin berjumpa dengan aku. Bila kecewa, perasaan benci itu mulalah beraja dihati. Tetapi aku tidak mampu melawannya. Biarlah perjalanan itu, Tuhan yang menentukannya. Akutidak menaruh harapan dan harapan itu tidak menanti aku.Palie.. seorang teman sejati aku. Beliau banyak memberi aku galakan. Aku juga menasihati dia untuk terus belajar selagi mampu sehingga ke peringkat yang tinggi, demi mencapai cita - cita dalam kerjaya. Kerana aku dan Palie mempunyai satu impian yang sama.. Biarlah kita berpenat dan letih dalam mengejar impian itu, tetapi itu adalah atas daya usaha kita sendiri. Jatuh bangun kita sendiri yang menaggung dan melaluinya.

Aku berharap, suatu hari nanti segala penat lelah ini akan terbayar. dan aku juga berharap agar Palie juga berjaya dalam impian dia.


Salammmm....

No comments: