Thursday, January 15, 2015

15 Januari 2004..

15 Januari 2004..

Hari ini adalah hari yg bersejarah dlm hidup aku (dan kengkawan aku). Bermula pada tarikh inilah kami diajar dengan ketat tentang disiplin. Disiplin dari segi masa, disiplin dari segi tenaga, saling hormat menghormati & saling tolong menolong.
Kami juga diajar tentang peraturan & undang2, latihan jasmani & kecergasan, latihan pertahankan diri & latihan menembak menggunakan senjata.

Padang kawad, sekolah, PTT, "sentri kayu", "mangkuk hayun", "banggang", "hentak kaki berlari", "dari kiri, pat jlan", "kedudukan pumping siap", "untuk keselamatan kosongkan ta", "kumpulan2 sedia"... itu adalah diantara ayat2 yang "ngeri" bila didengar ditelinga kami.
Walaupun semua itu menjadi suatu beban dan membuatkan kami kurang istirehat, namun itu semua tidak melunturkan semangat kami untuk menamatkan latihan kami.

Setelah hampir 6 bulan kami berada di Pusat Latihan Polis KL (PULAPOL KL), dengan bangganya kami Skuad 1/2004 menamatkan latihan dan dianugerahkan Sijil Asas Kepolisan dengan jayanya.

11 tahun telah berlalu, semoga kalian semua berjaya dalam kerjaya & sama2 kita berdoa agar dipermudahkan segala urusan dalam perjalanan kerjaya kita.

"Tiada Hari Tanpa Latihan"..

No comments: